Dodane dnia 21-04-2010 09:51
Witam!
Jestem Viki i jestem poczatkujaca uczennica jezyka wloskiego, zaczelam ie uczyc pare miesiecy temu. Dostałam do zrobienia trudne jak dla mnie zadanie z ktorym nie moge sobie poradzic.
Jeśli ktos znajdzie chęci i czas by mi pomoc bede bardzo wdzieczna.
Tresc zadania po wlosku brzmi:
Hai ricevuto un invito per le feste da un amico che vive a Perugia. Nella tua risposta ringrazi, speghi perche non puoi accettare l'invito e parli dei programi che hai per quei giorni di festa.
(80-100parlare)
Z tego co tu zrozumialam chodzi o to ze dostaje zaproszenie od przyjaciela na swieta boznonarodzeniowe i mam mu na to odmowic i przedstawic swoje plany na swieta.
I niestety nie wiem jak sie za to zabrdzac. Jeśli mi ktos bd w stanie pomoc to bardzo o ta pomoc prosze.
Musisz napisać maila do przyjaciela, który zaprosił cię na jakąś uroczystość, imprezę (nie określili o jakiim wydarzeniu mowa - więc pewnie możesz sama coś wymyślić: mogą to być urodziny, sylwester itp). Będzie to odpowiedź nieformalna, wymyśl sobie imię np. Marco
Caro Marco,
Ti ringrazio per l'invito alla tua festa. Da tanto che non ci vediamo, e ci tenevo tanto di venire a trovarti. Ma purtroppo adesso mi trovo in Polonia dai miei parenti e non potrò venire a Perugia. Devo restare a casa, perchè ho due esami da dare e mi devo preparare. E dura, devo studiare. Gli esami sono abbastanza difficili e i professori sono molto esigenti. Ti contatterò quando vengo in Italia, così mi racconti tutto.
Ti saluto
Zaczynasz od przywitania : Caro Marco, a potem dziękujesz za zaproszenie i przepraszasz, że nie możesz przyjść:Ti ringrazio per l'invito alla tua festa. Ma purtroppo adesso mi trovo in Polonia dai miei parenti e non potrò venire a Perugia. Potem wyjaśniasz dlaczego nie możesz przyjść. Na zakończenie pozdrawiasz Ti saluto
Tak mniej więcej wyglada kompozycja tekstu do znajomego. Powodzenia
Edytowane przez kzj dnia 24-04-2010 23:03