Witam! Mam pytanie dotyczące zagadnienia wymowy w języku włoskim. Znam trzy inne języki: angielski, rosyjski i hiszpański. Praktycznie we wszystkich językach obcych w mniejszym lub większym stopniu system fonetyczny uniemożliwia nam opanowanie akcentu na poziomie znanym przez rodowitego użytkownika, gdy ukończymy 12 rok życia. Jest tak w angielskim, rosyjskim (o tak, tak... nawet tu... nawet tu jest kilka dźwięków zasadniczo różniących się od polskiego) czy hiszpańskim i generalnie w każdym obcym języku. Spotkałem się jednak ze stwierdzeniem że język włoski, jako wyjątek dla Polaka jest bardzo prosty pod względem fonetycznym i przy odrobinie pracy można się nauczyć mówić prawie bez akcentu, gdyż większość dźwięków znajduje swoje odpowiedniki w języku polskim. Czy jest to prawdą i jak sprawa przedstawia się w waszych przypadkach? Czy macie jakieś pozytywne doświadczenia z rozmów z Włochami chwalącymi was za wasz akcent?
Fanie byłoby być świadomym, że istnieje choć jeden język którego można się nauczyć bezbłędnie, jednak mam pewne wrażenie że wasze odpowiedzi nie potwierdzą pozytywnie mojego pytania.
Dodane dnia 13-12-2011 23:06
Mozna, przy czym wszystko zalezy od tego w jakiej czesci Wloch sie przebywa. Toskanskiego akcentu, na przyklad nie mam nawet ochoty sie nauczyc, nie podoba mi sie. Praktycznie kazdy region Wloch ma swoj akcent. Mnie sie podoba najbardziej tzw. standard (choc to ciezka sprawa) i z tym nie mam problemow, jestem chwalona za akcent (zaczelam sie uczyc wloskiego w wieku 31 lat, ale juz znalam biegle dwa inne jezyki)